Se naşte o nouă supraputere mondială

Trăim momente inedite. Se naşte o nouă Mare Putere mondială. Presa din Ro tace, fiind preocupată de micile şmenuri ale propovăduitorilor “dreptăţii până la capăt”.

Se materializează cel mai crunt coşmar al Washingtonului, Tel-Avivului şi Londrei. În sânul Asiei se naşte o nouă Mare Putere. După ce secole la rând Occidentul i-a învrăjbit, i-a certat, i-a împărţit pe criterii etnice şi religioase, i-a împins spre ucidere reciprocă, puterile regionale ale Asiei Centrale se unesc într-o alianţă economică.

A fost lansat proiectul unui gazoduct care va uni Iranul cu India şi Pakistan. Şiiţii, sunniţii şi hinduşii vor lucra împreună pentru binele comun. Iranul are energia, India are populaţia şi industria însetate de energie, Pakistanul – la fel, pierde câteva procente din creşterea anuală a PIB-ului din cauza penuriei de energie. Dacă aceste ţări, care au multe de “împărţit” din trecutul comun şi însângerat, au reuşit să renunţe la conflict pentru a-şi asigura independenţa economică şi energetică, este clar că vedem primul pas al unei noi Mari Puteri la nivel global. Desigur, este prematur să vorbim despre o uniune, despre o conducere comună etc, dar nici nu este nevoie. Important a fost pasul. După ce economiile celor trei ţări devin legate ombilical, restul paşilor până la o alianţă completă devin doar o chestiune de timp. Toată lumea înţelege acest lucru. John Kerry a fost trimis de urgenţă să “negocieze” cu Pakistanul renunţarea la proiect, dar n-a reuşit nici măcar să aterizeze pe aeroportul din Islamabad. Lumea se schimbă. Se fac alianţe care păreau imposibile, dar dorinţa de supravieţuire forţează liderii politici, cărora le pasă de viitorul naţiunilor lor, să caute alianţele benefice, indiferent de problemele şi divergenţele istorice. Mai sunt documente de semnat şi detalii de stabilit, dar este clar că decizia de principiu a fost luată.

La Moscova se vehiculează ideea introducerii de baze militare în Afganistan după ce pleacă americanii. Pakistanul şi India susţin ideea, iar decidenţii de la Delhi propun un proiect gigant care include un gazoduct şi oleoduct din Rusia , prin Afganistan, până la Pakistan şi India. Dacă proiectul va fi finalizat, Asia se va închega într-o alianţă formidabilă, cu o piaţă internă de dimensiuni colosale şi absolut independentă din punct de vedere energetic.

PS: Am auzit de nenumărate ori acuzaţii de genul “Moscova nu propune un proiect pentru România”. Uitându-mă la acţiunile specialiştilor de la ONGC şi GAIL care au făcut posibil proiectul Irano-pakistano-indian şi lucrează la proiectul ruso-afgano-pakistano-indian, am şi eu o întrebare: să propună CUI? Lui Băsescu? Lui Ponta?

23 thoughts on “Se naşte o nouă supraputere mondială

 1. ‘Am auzit de nenumărate ori acuzaţii de genul “Moscova nu propune un proiect pentru România”. (…) am şi eu o întrebare: să propună CUI? Lui Băsescu? Lui Ponta?’

  Genial! :) Deci dupa unii strategi de la noi tot rusii is de vina fiindca nu ne fac oferte?!? Asta de parca ar fi obligati!? :)

  “Trăim momente inedite. Se naşte o nouă Mare Putere mondială. Presa din Ro tace, fiind preocupată de micile şmenuri ale propovăduitorilor “dreptăţii până la capăt”.

  Asta cam asa e.La noi nimic clar pe tema asta,dar aveam eu o banuiala.. :)

  • “Genial! :) Deci dupa unii strategi de la noi tot rusii is de vina fiindca nu ne fac oferte?!? Asta de parca ar fi obligati!? :)

   Desigur. Chiar şi înalţi oficiali români se exprimă în acelaşi sens. doar că pe aici oamenii nu prea mai înţeleg la ce se referă ăştia atunci când spun “proiecte”. Le-a fost propus să treacă SouthStream prin Ro. Locuri de muncă, investiţii, gaz mult mai ieftin, contracte pentru firmele lor de contrucţii, creşterea rolului geopolitic al Ro şi tot nu le-a convenit. nici echipei lui Băsescu (cu Videanu în calitate de negociator-şef), nici echipei lui Ponta. Ce vor politicienii ăştia? Ce “proiect” le trebuie?

   • Sa va spun un lucru:datorita influentei occidentale,notiunea de”proiect” a fost devalorizata in ultimul hal.In Rusia unde presedintele Putin readuce”Ordinul Muncii”,notiunea de proiect si-a pastrat sensul,asa cum s-a pastrat si in constiinta”vechii generatii”din Romania.Particularizez,mentionand tema de proiect pe care am avut-o eu la examenul de stat,in 1979:”Alimentarea cu energie electrica a unei intreprinderi mecanice”.Acest proiect incepea cu “notiuni generale”,adica despre dotarea cu masini-unelte,clasificarea acestora pe grupe de consumatori(0,1,2),in functie de aceasta stabilindu-se si circuitele de alimentare,repartizarea acestora pe posturi de transformare(MT/JT) in final calculul puterii totale necesare.Apoi continua cu stabilirea efectiva a”schemei monofilare”,adica totalitatea circuitelor,atat de MT(20 kV),cat si de JT(0,4 kV).Bineinteles,nu lipsea circuitul de MT care conecta intreprinderea la sistemul energetic national.Urmau calculele curentilor nominali si de scutcircuit, alegerea cablurilor de alimentare,alegerea aparatajului electric MT si JT,calculul prizelor de pamant,etc. Dupa care se facea un deviz estimativ,care cuprindea necesarul de materiale,costul acestora,precum si calculul costului lunar al energiei electrice consumate. Asta este cu adevarat un proiect! Doar un proiect micut,ca sa nu mai vorbim de proiecte cu adevarat mari! Pe cand la noi,”limba de lemn” venita din State face ravagii: toti cioflingarii,toti parvenitii,daca pleaca la Burj Al Arab,cica”au un proiect”! Toate parasutele(pardon,vedete) cand miorlaie la TV ca au”un proiect”,puteti fi siguri ca se refera la”cina romantica”,urmata de”calareala printre lumanari”,sau lansarea unei melodii rasuflate.A,exista si “proiecte’babane”,de jefuire a banului public!

 2. Cere şi ţi se va da. Irakul cumpără armament si echipamente militare din Rusia in valoare de 4,2 miliarde de dolari. Pentru că nu înjură ca noi Rusia, irakienii primesc 40 în loc de 36 elicoptere de atac Mi-28N, laolată cu 48 de sisteme de rachete sol-aer mobile şi MIG-uri 29.

 3. Rar mi-a fost dat sa vad un articol mai inept si mai lipsit de o logica elementara decit acesta de pe dc news!propaganda primitiva de cea mai joasa speta!insa se simte in ea si o teama puternica!si dc le e frica n-or sa scape!

  • spor la treaba si domnului VM si si voua, “De Veghe Patriei” si si domnului VV!pe bune,sincer!si mai sint si altii cu “miscari in front” destul de interesante…

   ps. eu stau putin si ma amuz usor in sinea mea cum brusc mi-e restrictionat total sau partial de la caz la caz accesul la anumite surse de informare,in timp ce la altele am acces nestingherit…si am “rabdare de chinez batrin” fiind singur de la bun inceput si stiind asta foarte bine si clar indiferent de gradul de orbire,de ceata (paradoxal-intotdeauna mie mi-a placut ceata;citeodata ma simteam usor rusinat in sinea mea cind ma insoteam cu persoane dragi carora ceata nu prea le era benefica si nici stari pozitive nu le transmitea,iar eu deveneam subit mai plin de viata,energie :) ).
   pina la urma lumea e prea mica pentru ca oamenii sa-si permita mereu sa se evite,basca se mai intimpla citeodata sa mai aibe nevoie unii de altii,dar…mortii intotdeauna pot sa-si permita luxul de a alege cind si cum sa vorbeasca si asta chiar in pofida faptului ca au haina de imbracat pe care n-o vrea nimeni! (e si asta un truc lasat de la Doamne-Doamne) :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>